Dzień | Posiłki | Menu |
---|---|---|
PONIEDZIAŁEK 13.10.2025 |
Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), masło, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), ser żółty, sałata zielona, papryka czerwona. II śniadanie: jabłko. Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, kapusta biała, kapusta kiszona, przecier pomidorowy, ziemniaki, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/. Makaron z białym serem (makaron z pszenicy durum) /180g/, mus truskawkowy (truskawki, jogurt naturalny) /40g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Stół królewski: Herbata miętowa z cytryną i miodem, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, szczypiorek, pomidor, rzodkiewka, kukurydza, sałata rukola. |
|
WTOREK 14.10.2025 |
Śniadanie: Grysik (kasza manna) na mleku, masło, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), powidło śliwkowe. II śniadanie: napój imbirowo-cytrynowy, marchew. Obiad: Zupa szpinakowa z groszkiem ptysiowym (mąka pszenn) i (mix warzyw w tym seler, szpinak, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, pulpety (mąka pszenna, jaja, cebula, łopatka, ) /80g/ w sosie koperkowym (koperek, śmietana) /40g/, sałatka z buraczków i zielonego groszku /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), weka (maka pszenna), masło, wędlina, szczypiorek, papryka czerwona, ogórek świeży. |
|
ŚRODA 15.10.2025 |
Śniadanie: Stół królewski: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, ogórek kiszony, rzodkiewka, łódeczki jaj, papryka czerwona, sałata zielona. II śniadanie: banan. Obiad: Zupa z cukinii z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, mięso wieprzowe, cukinia, ziemniaki, śmietana), koperek, zielona pietruszka /250g/. Łazanki z kapustą i mięsem (makaron z pszenicy durum, łopatka, kapusta biała, cebula /200g/, jabłko surowe, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Herbata zielona z pomarańczą, weka (mąka pszenna), masło, pasta z ryby pieczonej i sera białego, pomidor, szczypiorek, papryka żółta. |
|
CZWARTEK 16.10.2025 |
Śniadanie: Kaszka jaglana na mleku, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), masło, dżem brzoskwiniowy. II śniadanie: napój wiśniowy, marchewka. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelka (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, pomidory w puszce, świeża bazylia, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, gulasz wieprzowy (łopatka, cebula, mąka pszenna) /80g/, surówka z marchewki, jabłka, selera i gruszki z jogurtem naturalnym /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Kakao, (mleko, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), weka (mąka pszenna), masło, wędlina, pomidor, szczypiorek, ogórek kiszony. |
|
PIĄTEK 17.10.2025 |
Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb pszenno żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, zielona cebulka, pomidor, rzodkiewka. II śniadanie: jabłko. Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (mix warzyw w tym seler, kalafior, śmietana,ryż, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, ryba panierowana w płatkach kukurydzianych (ryba miruna, jaja, płatki kukurydziane, mąka pszenna, bułka tarta) /80g/, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, cebuli, kukurydzy i majonezu /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Herbata miętowa z pomarańczą, weka (mąka pszenna), masło, twaróg z maliną, banan, kiwi, gruszka. |
|
PONIEDZIAŁEK 20.10.2025 |
Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, ser żółty, papryka czerwona, szczypiorek, pomidor. II śniadanie: marchewka. Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem muszelka (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, pieczarki, m. wieprzowe, śmietana), zielona pietruszka, koperek /250g/. Racuchy z jabłkami (mleko, mąka pszenna, jaja, jabłko, cynamon) /180g/, bita śmietana /30g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Stół królewski: Herbata owocowa z cytryną, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, sałata zielona, rzodkiewka, papryka żółta, kukurydza, łódeczki jaj. |
|
WTOREK 21.10.2025 |
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, masło, chleb graham (mąka pszenno-zytnia), twaróg waniliowy, kawałki gruszki. II śniadanie: napój imbirowo-cytrynowy z miodem, jabłko. Obiad: Zupa dyniowa z makaronem literki (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, dynia, śmietana, mięso wieprzowe), koperek, zielona pietruszka /250g/. Ziemniaki /150g/, sznycel drobiowy (filet drobiowy, bułka tarta, mąka pszenna, jaja) /80g/, surówka z kapusty włoskiej, marchewki, jabłka, cebuli, kukurydzy, majonezu /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Herbata zielona z pomarańczą, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, zielona cebulka, pomidor, papryka żółta. |
|
ŚRODA 22.10.2025 |
Śniadanie: Herbata z maliną, chleb mieszany (mąka pszenno-żytnia), żurek z jajkiem i kiełbasą (żurek, jajko, kiełbasa, śmietana, czosnek) II śniadanie: banan. Obiad: Rosół drobiowy z makaronem „nitki” (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, kurczak), pietruszka zielona, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, kurczak w jarzynach (kurczak gotowany, kapusta biała, kalafior, brokuł, kukurydza, zielony groszek, marchewka, pietruszka, por, seler) /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Bawarka (mleko, herbata), weka (mąka pszenna), masło, pasta z tuńczyka, sera białego, majonezu, szczypior, papryka żółta. |
|
CZWARTEK 23.10.2025 |
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), masło, miód. II śniadanie: napój jabłkowo-cytrynowy, marchewka. Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/. Gołąbki z mięsem (kapusta biała, ryż, kasza jęczmienna, łopatka, cebula) /220g/, sos pomidorowy (przecier pomidorowy, śmietana) /30g/, jabłko, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), cynamonki (mąka pszenna, jaja, masło, cynamon) – wyrób własny. |
|
PIĄTEK 24.10.2025 |
Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, ser żółty, sałata lodowa, rzodkiewka. II śniadanie: jabłko. Obiad: Zupa brokułowa z makaronem gwiazdka (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, brokuły, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, kotleciki z ryb (ryba miruna, jaja, bułka tarta, cebula, mąka pszenna) /80g/, surówka z ogórka kiszonego, marchewki, jabłka i cebuli /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Mleko, chałka (mąka pszenna), masło, dżem brzoskwiniowy, banan, gruszka, śliwka. |
Uwaga ! Produkty podkreślone zawierają alergeny.
Zaznaczone alergeny wynikają z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.p
Wykaz wędlin i ich skład:
- Polędwica sopocka – (białko sojowe, błonnik pszenny i sojowy, może zawierać: zboża zawierające gluten, soja, jaja, mleko, seler, gorczyca, sezam, orzeszki ziemne, dwutlenek siarki )
- Szynkowa wieprzowa, kiełbasa szynkowa – (białko sojowe, może zawierać: śladowe ilości glutenu pszennego, soi, sezamu, mleka, jaj, selera i gorczycy)
- Kurczak gotowany –błonnik pszenny, białko sojowe, białko roślinne (soja), białka mleka, aromaty (w tym seler), może zawierać: jaja, gorczycę, sezam, orzechy arachidowe
Między posiłkami dzieci otrzymują do picia wodę mineralną „WODA ŹRÓDLANA EDEN OLIGOCEN”