Dzień Posiłki Menu
PONIEDZIAŁEK
01.09.2025
  Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb mieszany (mąka pszenno-żytnia), masło, ser żółty, szczypiorek, pomidory.
II śniadanie: arbuz.
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (mix warzyw w tym seler, przecier pomidorowy, świeże pomidory, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Naleśniki z serem waniliowym (mąka pszenna, mleko, jaja) /180g/, mus truskawkowy (truskawki, śmietana) /30g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Stół królewski: herbata z pigwą, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, rzodkiewka, sałata zielona, ogórek świeży, kukurydza, szczypiorek.
WTOREK
02.09.2025
  Śniadanie: Grysik (kasza manna) na mleku, masło, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), powidło, jabłko.
II śniadanie: napój wiśniowy, gruszka.
Obiad: Rosół drobiowy z makaronem nitki (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, kurczak, brokuł, kalafior), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Ziemniaki /150g/, kurczak z rosołu w jarzynach duszonych (kapusta biała, marchewka, pietruszka, seler, kukurydza, groszek zielony, cebula, kalafior, brokuł) /80g/, jabłko, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), weka (mąka pszenna), masło, twaróg z pomidorem, szczypiorek, rzodkiewka, sałata zielona.
ŚRODA
03.09.2025
  Śniadanie: Stół królewski: kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, pomidor, sałata zielona, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, łódeczki jaj.
II śniadanie: banan.
Obiad: Zupa ziemniaczana (mix warzyw w tym seler, mięso wieprzowe, ziemniaki, śmietana), koperek, zielona pietruszka /250g/.
Gołąbki z ryżem i mięsem (kapusta biała, ryż, cebula, łopatka) /200g/, sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka pszenna, śmietana) /30g/, surowa marchewka do chrupania, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Napój wiśniowy, kaszka kukurydziana na mleku, mus malinowy, weka (mąka pszenna), masło, ananas, arbuz.
CZWARTEK
04.09.2025
  Śniadanie: Ryż na mleku, chleb „Jana” na zakwasie (mąka żytnia), masło, ser żółty, pomidor, szczypiorek.
II śniadanie: napój śliwkowy, ananas.
Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, śmietana, koperek, ziemniaki, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/.
Makaron świderki (makaron z pszenicy durum) /250g/, gulasz wieprzowy (łopatka, ogórek kiszony, papryka czerwona, kukurydza, mąka pszenna, cebula) /80g/ surówka z marchewki, jabłka, selera i jogurtu naturalnego /80g/,  kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), drożdżówki z borówkami (mąka pszenna, jaja, mleko, borówki) – wyrób własny, arbuz.
PIĄTEK
05.09.2025
  Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, zielona sałata, pomidor, rzodkiewka.
II śniadanie: arbuz, banan.
Obiad: Krupnik z jarzynami (mix warzyw w tym seler, kasza jęczmienna, śmietana, m. wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Ziemniaki /150g/, ryba panierowana (ryba miruna, jaja, mąka pszenna, bułka tarta) /80g/, surówka z ogórków kiszonych, marchewki, jabłka, rzodkiewki, majonezu /80g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Bawarka (mleko, herbata), weka (mąka pszenna), masło, pasta z jaj, szczypiorku i majonezu, papryka czerwona, ogórek świeży
PONIEDZIAŁEK
08.09.2025
  Śniadanie: Mleko, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, twaróg ze szczypiorkiem, papryka czerwona, sałata zielona.
II śniadanie: jabłko, gruszka.
Obiad: Zupa barszcz czerwony z ziemniakami  (mix warzyw w tym seler, buraki, śmietana, ziemniaki, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/.
Pierogi z truskawkami (mąka pszenna, jaja, truskawki) /180g/, bita śmietana /30g/, jabłko, kompot owocowy /200g/
Podwieczorek: Stół królewski: herbata owocowa, weka (mąka pszenna), masło, paseczki wędliny, ser żółty, ogórek świeży, pomidory, sałata zielona, rzodkiewka, kukurydza.
WTOREK
09.09.2025
  Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), masło, powidło śliwkowe, jabłko.
II śniadanie: napój rumiankowo-cytrynowy, ananas.
Obiad: Zupa dyniowa z makaronem (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, dynia, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Kasza bulgur /40g/, bitki drobiowe w sosie własnym (medaliony z indyka, mąka pszenna, cebula) /80g/, ćwikła z chrzanem (buraki czerwone, chrzan) /80g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Herbata z gruszką, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ser żółty.
ŚRODA
10.09.2025
  Śniadanie: Stół królewski: kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, sałata zielona, papryka żółta, rzodkiewka, łódeczki jaj.
II śniadanie: banan.
Obiad: Zupa kabaczkowa z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, kabaczki, ziemniaki, śmietana,  mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Racuchy z jabłkami (jabłka, cynamon, mąka pszenna, mleko, jaja) /220g/ bita śmietana /30g/, surowa marchewka, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Bawarka (herbata, mleko), weka (mąka pszenna), masło, pasztet wieprzowy (słonina, łopatka, jaja, wątróbka drobiowa, boczek gotowany) – wyrób własny, pomidor, zielona cebulka.
CZWARTEK
11.09.2025
  Śniadanie: Lane kluski (mąka pszenna, jaja) na mleku, chleb „Jana” na zakwasie (mąka żytnia), masło, twaróg ze świeżą maliną.
II śniadanie: napój z czarnej porzeczki, arbuz.
Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (mix warzyw w tym seler, kalafior, ryż, śmietana, m. wieprzowe śmietana,), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Ziemniaki /1500g/,  kotleciki „szarpane” (filet drobiowy, jaja, mąka pszenna, majonez, ser żółty) /80g/, mizeria (śmietana, ogórki świeże) /80g/,  kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką (mleko, jaja, mąka tortowa, masło, brzoskwinie) – wyrób własny.
PIĄTEK
12.09.2025
  Śniadanie: Stół królewski: Bawarka (mleko, herbata), chleb mieszany (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, ogórek świeży, ser żółty, czerwona papryka, kukurydza, łódeczki jaj, pomidory, sałata zielona.
II śniadanie: banan.
Obiad: Zupa grysikowa na skrzydełkach z indyka (mix warzyw w tym seler, kasza manna, skrzydełka, brokuł, kalafior, zielony groszek), pietruszka zielona, koperek /250g/.
Ziemniaki /150g/, sznycel z ryby (ryba miruna, jaja, bułka tarta, cebula, mąka pszenna) /80g/, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, cebuli i marchewki /80g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Herbata zielona z gruszką, weka (mąka pszenna), masło, twaróg z kawałkami jabłka i cynamonu, malina, nektarynka, ananas.

Uwaga ! Produkty podkreślone zawierają alergeny.
Zaznaczone alergeny wynikają z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.p

Wykaz wędlin i ich skład:

  1. Polędwica sopocka – (białko sojowe, błonnik pszenny i sojowy, może zawierać: zboża zawierające gluten, soja, jaja, mleko, seler, gorczyca, sezam, orzeszki ziemne, dwutlenek siarki )
  2. Szynkowa wieprzowa, kiełbasa szynkowa – (białko sojowe, może zawierać: śladowe ilości glutenu pszennego, soi, sezamu, mleka, jaj, selera i gorczycy)
  3. Kurczak gotowany –błonnik pszenny, białko sojowe, białko roślinne (soja), białka mleka, aromaty (w tym seler), może zawierać: jajagorczycęsezam, orzechy arachidowe


Między posiłkami dzieci otrzymują do picia wodę mineralną „WODA ŹRÓDLANA EDEN OLIGOCEN”