Dzień Posiłki Menu
WTOREK
07.05.2024
 

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb graham (mąka pszenno – żytnia), masło, dżem jagodowy, miód.
II śniadanie: napój jabłko z cytryną, jabłko.
Obiad: Zupa brokułowa z makaronem (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, brokuł, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Ziemniaki /150g/, pulpety drobiowe ( filet drobiowy, mąka pszenna, jaja) /80g/, w sosie koperkowym (koperek, śmietana) /30g/, surówka z ogórków kiszonych, marchewki, jabłka i majonezu /80g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Bawarka (herbata, mleko), weka (mąka pszenna), masło, pasta z jaj i szczypiorku, rzodkiewka, sałata zielona.

ŚRODA
08.05.2024
  Śniadanie: stół królewski – kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, szczypiorek, pomidor, sałata zielona, łódeczki jaj, ogórek świeży.
II śniadanie: marchewka.
Obiad: Krupnik z ziemniakami (mix warzyw w tym  seler, mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki), koperek, zielona pietruszka /250g/.
Makaron świderki z serem białym (makaron z pszenicy durum, ser biały) /250g/, mus truskawkowy (jogurt naturalny, truskawki) /40g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Herbata miętowa z cytryną, weka (mąka pszenna), masło, pasta z tuńczyka i jaj, rzodkiewka, papryka zielona.
CZWARTEK
09.05.2024
  Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku z miodem, chleb graham (mąka pszenno – żytnia), masło, twaróg ze szczypiorkiem.
II śniadanie: napój wiśniowy, banan.
Obiad: Rosół drobiowy z makaronem (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, kurczak), pietruszka zielona, koperek/250g/.
Ziemniaki /150g/, kurczak w potrawce (kapusta biała, marchewka, brokuł, kalafior, zielony groszek, śmietana) /80g/, surówka z marchewki, selera, jabłka i jogurtu naturalnego /80g/, kompot truskawkowy /200g/.
Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), drożdżówki z marmoladą  (mąka pszenna, mleko, drożdże marmolada) – wyrób własny.
PIĄTEK
10.05.2024
  Śniadanie: kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, rzodkiewka, szczypiorek.
II śniadanie: jabłko.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (mix warzyw w tym seler, m. wieprzowe, koperek, ryż, śmietana), pietruszka zielona /250g/.
Ziemniaki /150g/, sznycel rybny (ryba miruna, jaja, mąka pszenna, bułka tarta) /80g/, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, cebuli i majonezu /80g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Herbata owocowa, weka (mąka pszenna), masło, ser żółty, sałata zielona, pomidor.
PONIEDZIAŁEK
13.05.2024
  Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, masło, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), ser żółty, pomidor, sałata zielona.
II śniadanie: banan.
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (mix warzyw w tym seler , kapusta biała, ziemniaki, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/.
Naleśniki z serem waniliowym (ser biały, mąka pszenna, jaja) /220g/, słodka śmietana /30g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Herbata z cytryną, weka  (mąka pszenna), masło, wędlina, rzodkiewka, papryka żółta, sałata lodowa.
WTOREK
14.05.2024
  Śniadanie: Płatki owsiane (owies) na mleku, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), masło, dżem wiśniowy.
II śniadanie: napój truskawkowy, marchewka.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, m. wieprzowe, przecier pomidorowy, śmietana), pietruszka zielona, koperek /250g/.
Ziemniaki /150g/, zrazy wieprzowe w jarzynach (łopatka, filet drobiowy, jaja, mąka pszenna, kalafior, brokuł, kapusta biała, marchewka, pietruszka, por) /80g/, kompot śliwkowy /200g/, jabłko.
Podwieczorek: Galaretka owocowa z bitą śmietaną, czekoladą, brzoskwinia, chrupki kukurydziane.
ŚRODA
15.05.2024
  Śniadanie: stół królewski – kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno – żytnia) masło, wędlina, ser żółty, pomidor, kukurydza, papryka czerwona, żółta i zielona.
II śniadanie: jabłko, ananas.
Obiad: Zupa ziemniaczana z jarzynami (mix warzyw w tym seler, ziemniaki, brokuł, kalafior, śmietana), koperek, zielona pietruszka /250g/.
Krokiety z kapustą i mięsem (kapusta biała, mąka pszenna, mleko, jaja, łopatka, cebula) /200g/, sos pomidorowy (przecier pomidorowy, śmietana) /30g/, banan, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: Mleko, chałka (mąka pszenna), masło czekoladowe (masło, czekolada), banan.
CZWARTEK
16.05.2024
  Śniadanie: Makaron (makaron z pszenicy durum) na mleku, chleb graham (mąka pszenno – żytnia),  masło, dżem kiwi.
II śniadanie: napój z czarnej porzeczki, brzoskwinia, jabłko.
Obiad: Zupa neapolitańska z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, mięso wieprzowe, pomidory, czerwona fasolka, ziemniaki, śmietana), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Kasza bulgur /40g/, gulasz drobiowy (filet drobiowy, papryka czerwona, ogórki kiszone, kukurydza) /80g/, surówka z marchewki jabłka i chrzanu z jogurtem naturalnym /80g/, kompot truskawkowo – jabłkowy /200g/.
Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten) z miodem, ciasto drożdżowe z brzoskwiniami (mąka pszenna, jaja, mleko, masło, brzoskwinie) – wyrób własny.
PIĄTEK
17.05.2024
  Śniadanie: Mleko, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, szczypiorku, rzodkiewka, sałata zielona.
II śniadanie: banan.
Obiad: Zupa szpinakowa z makaronem ryżowym (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, szpinak, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/.
Ziemniaki /150g/, ryba panierowana w płatkach kukurydzianych (ryba miruna, jaja, bułka tarta, płatki kukurydziane, mąka pszenna) /80g/, surówka z kapusty czerwonej, marchewki, jabłka, cebuli, rzodkiewki i majonezu /80g/, kompot wiśniowy /200g/.
Podwieczorek: Mleko, weka (mąka pszenna), masło, dżem brzoskwiniowy, mix owoców (ananas, jabłko, brzoskwinia).
PONIEDZIAŁEK
20.05.2024
  Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, jajko, sałata zielona, papryka czerwona, zielona cebulka, pomidor.
II śniadanie: marchew, jabłko.
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (mix warzyw w tym  seler, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/.
Pierogi leniwe (maka pszenna, jaja, ser biały) /180g/, mus brzoskwiniowy (brzoskwinie, jogurt naturalny) /30g/, kompot owocowy /200g/.
Podwieczorek: stół królewski: herbata owocowa, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, sałata zielona, banan, kiwi, brzoskwinia, twaróg z rzodkiewką, kukurydza, ogórek świeży.

Uwaga ! Produkty podkreślone zawierają alergeny.
Zaznaczone alergeny wynikają z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.p

Wykaz wędlin i ich skład:

  1. Polędwica sopocka – (białko sojowe, błonnik pszenny i sojowy, może zawierać: zboża zawierające gluten, soja, jaja, mleko, seler, gorczyca, sezam, orzeszki ziemne, dwutlenek siarki )
  2. Szynkowa wieprzowa, kiełbasa szynkowa – (białko sojowe, może zawierać: śladowe ilości glutenu pszennego, soi, sezamu, mleka, jaj, selera i gorczycy)
  3. Kurczak gotowany –błonnik pszenny, białko sojowe, białko roślinne (soja), białka mleka, aromaty (w tym seler), może zawierać: jajagorczycęsezam, orzechy arachidowe


Między posiłkami dzieci otrzymują do picia wodę mineralną „WODA ŹRÓDLANA EDEN OLIGOCEN”