Dzień | Posiłki | Menu |
---|---|---|
WTOREK 07.05.2024 |
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb graham (mąka pszenno – żytnia), masło, dżem jagodowy, miód. |
|
ŚRODA 08.05.2024 |
Śniadanie: stół królewski – kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, szczypiorek, pomidor, sałata zielona, łódeczki jaj, ogórek świeży. II śniadanie: marchewka. Obiad: Krupnik z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki), koperek, zielona pietruszka /250g/. Makaron świderki z serem białym (makaron z pszenicy durum, ser biały) /250g/, mus truskawkowy (jogurt naturalny, truskawki) /40g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Herbata miętowa z cytryną, weka (mąka pszenna), masło, pasta z tuńczyka i jaj, rzodkiewka, papryka zielona. |
|
CZWARTEK 09.05.2024 |
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku z miodem, chleb graham (mąka pszenno – żytnia), masło, twaróg ze szczypiorkiem. II śniadanie: napój wiśniowy, banan. Obiad: Rosół drobiowy z makaronem (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, kurczak), pietruszka zielona, koperek/250g/. Ziemniaki /150g/, kurczak w potrawce (kapusta biała, marchewka, brokuł, kalafior, zielony groszek, śmietana) /80g/, surówka z marchewki, selera, jabłka i jogurtu naturalnego /80g/, kompot truskawkowy /200g/. Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten), drożdżówki z marmoladą (mąka pszenna, mleko, drożdże marmolada) – wyrób własny. |
|
PIĄTEK 10.05.2024 |
Śniadanie: kawa biała (jęczmień, żyto, mleko), chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, rzodkiewka, szczypiorek. II śniadanie: jabłko. Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (mix warzyw w tym seler, m. wieprzowe, koperek, ryż, śmietana), pietruszka zielona /250g/. Ziemniaki /150g/, sznycel rybny (ryba miruna, jaja, mąka pszenna, bułka tarta) /80g/, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, cebuli i majonezu /80g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Herbata owocowa, weka (mąka pszenna), masło, ser żółty, sałata zielona, pomidor. |
|
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024 |
Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, masło, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), ser żółty, pomidor, sałata zielona. II śniadanie: banan. Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (mix warzyw w tym seler , kapusta biała, ziemniaki, przecier pomidorowy, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/. Naleśniki z serem waniliowym (ser biały, mąka pszenna, jaja) /220g/, słodka śmietana /30g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Herbata z cytryną, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, rzodkiewka, papryka żółta, sałata lodowa. |
|
WTOREK 14.05.2024 |
Śniadanie: Płatki owsiane (owies) na mleku, chleb graham (mąka pszenno-żytnia), masło, dżem wiśniowy. II śniadanie: napój truskawkowy, marchewka. Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, m. wieprzowe, przecier pomidorowy, śmietana), pietruszka zielona, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, zrazy wieprzowe w jarzynach (łopatka, filet drobiowy, jaja, mąka pszenna, kalafior, brokuł, kapusta biała, marchewka, pietruszka, por) /80g/, kompot śliwkowy /200g/, jabłko. Podwieczorek: Galaretka owocowa z bitą śmietaną, czekoladą, brzoskwinia, chrupki kukurydziane. |
|
ŚRODA 15.05.2024 |
Śniadanie: stół królewski – kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno – żytnia) masło, wędlina, ser żółty, pomidor, kukurydza, papryka czerwona, żółta i zielona. II śniadanie: jabłko, ananas. Obiad: Zupa ziemniaczana z jarzynami (mix warzyw w tym seler, ziemniaki, brokuł, kalafior, śmietana), koperek, zielona pietruszka /250g/. Krokiety z kapustą i mięsem (kapusta biała, mąka pszenna, mleko, jaja, łopatka, cebula) /200g/, sos pomidorowy (przecier pomidorowy, śmietana) /30g/, banan, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: Mleko, chałka (mąka pszenna), masło czekoladowe (masło, czekolada), banan. |
|
CZWARTEK 16.05.2024 |
Śniadanie: Makaron (makaron z pszenicy durum) na mleku, chleb graham (mąka pszenno – żytnia), masło, dżem kiwi. II śniadanie: napój z czarnej porzeczki, brzoskwinia, jabłko. Obiad: Zupa neapolitańska z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, mięso wieprzowe, pomidory, czerwona fasolka, ziemniaki, śmietana), zielona pietruszka, koperek /250g/. Kasza bulgur /40g/, gulasz drobiowy (filet drobiowy, papryka czerwona, ogórki kiszone, kukurydza) /80g/, surówka z marchewki jabłka i chrzanu z jogurtem naturalnym /80g/, kompot truskawkowo – jabłkowy /200g/. Podwieczorek: Kakao (mleko, cukier, kakao, produkt może zawierać soję, gluten) z miodem, ciasto drożdżowe z brzoskwiniami (mąka pszenna, jaja, mleko, masło, brzoskwinie) – wyrób własny. |
|
PIĄTEK 17.05.2024 |
Śniadanie: Mleko, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia), masło, wędlina, szczypiorku, rzodkiewka, sałata zielona. II śniadanie: banan. Obiad: Zupa szpinakowa z makaronem ryżowym (makaron z pszenicy durum) i (mix warzyw w tym seler, szpinak, śmietana, mięso wieprzowe), zielona pietruszka, koperek /250g/. Ziemniaki /150g/, ryba panierowana w płatkach kukurydzianych (ryba miruna, jaja, bułka tarta, płatki kukurydziane, mąka pszenna) /80g/, surówka z kapusty czerwonej, marchewki, jabłka, cebuli, rzodkiewki i majonezu /80g/, kompot wiśniowy /200g/. Podwieczorek: Mleko, weka (mąka pszenna), masło, dżem brzoskwiniowy, mix owoców (ananas, jabłko, brzoskwinia). |
|
PONIEDZIAŁEK 20.05.2024 |
Śniadanie: Kawa biała (jęczmień, żyto, mleko) z miodem, chleb pszenno-żytni (mąka pszenno-żytnia), masło, jajko, sałata zielona, papryka czerwona, zielona cebulka, pomidor. II śniadanie: marchew, jabłko. Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (mix warzyw w tym seler, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, mięso wieprzowe), pietruszka zielona, koperek /250g/. Pierogi leniwe (maka pszenna, jaja, ser biały) /180g/, mus brzoskwiniowy (brzoskwinie, jogurt naturalny) /30g/, kompot owocowy /200g/. Podwieczorek: stół królewski: herbata owocowa, weka (mąka pszenna), masło, wędlina, sałata zielona, banan, kiwi, brzoskwinia, twaróg z rzodkiewką, kukurydza, ogórek świeży. |
Uwaga ! Produkty podkreślone zawierają alergeny.
Zaznaczone alergeny wynikają z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.p
Wykaz wędlin i ich skład:
- Polędwica sopocka – (białko sojowe, błonnik pszenny i sojowy, może zawierać: zboża zawierające gluten, soja, jaja, mleko, seler, gorczyca, sezam, orzeszki ziemne, dwutlenek siarki )
- Szynkowa wieprzowa, kiełbasa szynkowa – (białko sojowe, może zawierać: śladowe ilości glutenu pszennego, soi, sezamu, mleka, jaj, selera i gorczycy)
- Kurczak gotowany –błonnik pszenny, białko sojowe, białko roślinne (soja), białka mleka, aromaty (w tym seler), może zawierać: jaja, gorczycę, sezam, orzechy arachidowe
Między posiłkami dzieci otrzymują do picia wodę mineralną „WODA ŹRÓDLANA EDEN OLIGOCEN”