sałatka wiosenna

Podwieczorek: Sałatka wiosenna

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sól, pieprz, musztarda

Wykonanie

Ziemniaki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w półtalarki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić oliwą, musztardą oraz solą i pieprzem.

Smacznego!

Zapiekanka z dynią

Składniki:

  • 80 dag dyni gotowanej przez 10 min, pokrojonej w kostkę
  • żółta, zielona i czerwona papryka, pomidor
  • 10 dag wędliny pokrojonej i usmażonej na oleju
  • makaron 20 dag łazanki – ugotowany al dente
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem żółtym, zapiekać ok 25 min. w temp. 180 stopni

Smacznego!

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 7 dag kapusty kiszonej
  • 1 dag cebuli
  • 3 dag marchewki
  • 2dag jabłka
  • olej, przyprawy, zielona pietruszka

Wykonanie

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, pokroić, marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, nasolić. Połączyć składniki, doprawić do smaku.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 szt. jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag cukru zwykłego
  • 10 dag drożdży
  • 2 szkl. mleka letniego

Wykonanie:

Sporządzić rozczyn (drożdże + cukier), margarynę roztopić, wystudzić. Gdy rozczyn będzie gotowy połączyć składniki, wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temp. 160 st. ok. 35 min

Smacznego!

Shake bananowy

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 brzoskwinia
  • 4 gałki lodów bananowych
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • pół szklanki mleka

Wykonanie

Banany pokroić na małe kawałki, z brzoskwini wyjąć pestki, pokroić na kawałki. Wrzucić do miksera, wlać mleko, dodać lody i zmiksować. Podawać od razu.

Smacznego!